Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

onsdag 22 juni 2016

22/6 Ryssland testar nya torpeden ”Futljar”

Ubåt ur projekt 955 ”Borej”

Rysslands Flotta väntas i slutet av detta år få en ny djupgående torped ”Futljar”. Just nu genomgår den statliga tester.


TASS meddelar på onsdagen 22 juni, med hänvisning till en källa inom det militär-industriella komplexet, att en ny variant av torped genomgår statliga tester i sjön Issyk-Kul i Kirgisien. De skall vara klara i slutet av året.
”Om allt går bra skall den tillföras Flottan, och under 2017 bör serietillverkning påbörjas”, - sade källan.
Han säger vidare, att som den nuvarande torpeden ”Fizik”, blir den nya ”värme”, men kan styra från ubåten. ”Futljar” får också förbättrat system för målnavigering med ökat låsavstånd till undervattensmålet. Skjutavstånd, hastighet och maximalt skjutdjup är det samma som tidigare – 50 kilometer, mer än 50 knop och 400 meter respektive.
Källan bekräftar, att ”Futljar” skall i första hand utrustas på atomubåtar ur projekt 955(A) ”Borej” och 885(M) ”Jasen”. När serietillverkningen av ”Futljarer” påbörjas slutar man med ”Fizikor”.
Torpederna är utvecklade av NII morskoj techniki i Sankt Petersburg, och skall tillverkas av ”Dagdizel”.
Torpeden ”Fizik”, som gjordes för att ersätta föråldrade USET-80, togs i bruk i april 2015.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar