Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

torsdag 14 april 2016

13/4 Ryssland levererat första S-300 systemen till Iran



Det första partiet av luftvärnsrobotsystem S-300 har levererats till Iran.. Det meddelade den 11 april pressekreteraren vid Irans utrikesdepartement Hosejn Dzjaber Ansari.

Irans statliga television visade också transporterna på tunga arméfordon. 

Tidigare har chefen för företaget ”Rostech” Sergej Tjemezov tillkännagivit, att leveransen av luftvärnsrobotsystemet skulle genomföras under perioden juli-augusti år 2016. Han tillade också, att Moskva erbjudit Iran det modernare luftvärnssystemet ”Antej-2500”, men Teheran svarade, att de behöver just S-300.

Från början uppgick kostnaden för kontraktet, som slöts år 2007, till drygt 800 miljoner dollar för leverans av fem bataljoner S-300”. Företrädare för ”Rosoboroneksport” vill dock inte kommentera denna information. 

Kontraktskostnaden uppgick från början till mer än 800 miljoner dollar för leverans av fem bataljoner S-300, enligt kontraktet från år 2007. Dock stoppade president Dmitrij Medvedev år 2010 leveransen. Kontraktet annullerades, avansen betaldes tillbaka till Iran. Dock lämnade Teheran in en stämningsansökan till skiljedomstolen i Geneve för nästan 4 miljarder dollar på grund av ej genomförd överenskommelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar