Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

onsdag 20 januari 2016

20/1 Tyska flygare kan inte flyga nattetid, då de är ”förblindade”

Ett fel i programvaran har lett till att flygare i Tysklands flygvapen inte kan gå upp under nattetid. Detta meddelar brittiska publikationen International Business Times.
Belysningen i flygarnas kabin blir så ljus, att den förblindar piloten, och sålunda skapar en farlig situation.
Sedan början av år 2016 har sex ”Tornado”, som används för spaningsuppdrag i Syrien mot ”Islamiska staten”, inte en enda gång använts nattetid – på grund av datorproblem.
Efter att operationssystemet ASSTA-3 installerats på flygplanen, började piloterna klaga på alltför stark belysning i kabinen. Det fick till resultat att nattflygningarna tills vidare ställts in.
Tyska flygplan är utrustade med de nyaste videokamerorna, vilka kan sända tydliga och högupplösta bilder även när det är mörkt. Och fast det anses, att nattflygningar är att föredra, då de är säkrare, så menar tyska flygvapnets pressekreterare, att tills vidare ”behövs inget nattflyg i Syrien”.
Han sade, att det nu utvecklas en ”temporär lösning”, och i stort bör allt vara löst om två veckor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar