Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

fredag 15 januari 2016

15/1 Sverige tillåter upptagning av ubåt ”Som”

Bilden visar ubåten ”Som” på Östersjöns botten.

Svenska myndigheter har gett tillstånd till forskare att ta upp från Östersjön botten ubåten ”Som”, som sjönk år 1916.
Detta berättade forskaren från isländska företaget iXplorer Ocean Research, projektledaren Aleksej Michajlov, skriver på fredagen den 15 januari RIA Novosti.

Michajlov säger, att tillståndet om upptagning gav i slutet av december. ”Det finns en plan att genomföra detta till 23 maj 2016, då det är jämt 100 år sedan ubåten sjönk med besättning enligt den nya kalendern”. – anmärkte han. En ceremoniell begravning av kvarlevorna från ubåtsmännen, som blev kvar i ubåten är planerad till dess. En rysk-svensk grupp av forskare sysslar med projektet.
I juli 2015 vid svenska kusten hittade dykare den sjunkna miniubåten. Lokala massmedia bekräftade, att ubåten var rysk, då det fanns kyrilliska tecken på den. Emellertid visade undersökning av objektet, att det var en gammal ubåt, byggd år 1901.
Ubåten är cirka 20 meter lång och tre meter bred och hittades med hjälp av fjärrstyrd uv-farkost. Experter tillkännagav, att denna ubåt ”Som”, försvann under 1:a världskriget.
Båten är byggd år 1901 i USA efter ett projekt från ingenjör John Holland. År 1904 köpte ryska regeringen den. Ubåten hann tjänstgöra inom tre flottor: Stillahavs- 1905-1915, svartahavs- år 1915 och östersjöflottan 1915-1916.
23 maj 1916 befann sig ubåten på patrullering i västra delen av Ålands skärgård när den kolliderade med en svensk ångare, och var därefter försvunnen. Besättningen om 18 man dog, inklusive två officerare. Ättlingar till ubåtsmännen bor i Ryssland, USA, Ukraina och Vitryssland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar