Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

tisdag 17 november 2015

17/11 ”Rostov-na-Donu” sköt ”Kalibr” mot Syrien

ubåten ”Rostov-na-Donu”

Ryssland har genomfört ett anfall med kryssningsrobotar ”Kalibr” mot ”Islamiska statens” huvudstad från en ubåt i Medelhavet. Det är det första praktiska användningen med ett dylikt vapen.
Ryska diesel-elektriska ubåten ”Rostov-na-Donu”, som är på väg från Norra flottan till Novorossijsk, sköt från östra delen av Medelhavet kryssningsrobotar ”Kalibr” mot mål runt syriska staden Raqqa, huvudstad för den i Ryssland förbjudna ”Islamiska staten”. Detta meddelar RBK med hänvisning till källor nära Försvarsministeriet.

Resultaten av attacken analyseras nu med hjälp av luft- och kosmisk spaning. Enligt källan genomfördes skjutningarna efter order från president Vladimir Putin om förstärkta anfall mot terroristerna efter deras medverkan till katastrofen med ett flygplan A321i Egypten.
Målen för ”Rostov-na-Donu” var träningsbaser, stab, ammunitionsförråd för terroristerna. Attacken genomfördes på en ballistisk bana på några kilometers höjd, för att förhindra incidenter med den livliga sjöfarten i Medelhavet.
Anfallet från diesel-elektriska ubåten ”Rostov-na-Donu” blev första gången i Rysslands väpnade styrkors historia, som en ubåt skjutit kryssningsrobotar mot markmål mot en verklig fiende.
Någon officiell bekräftelse från Moskva om attacken mot IS har inte förekommit. En företrädare för USA:s administration har meddelat om användande av sjöbaserade kryssningsrobotar och strategiskt bombflyg.
Vi påminner om, att i november ändrade ubåten ”Rostov-na-Donu” rutten och gick in till Kronsjtadt för proviantering. Under uppehållet i Kronsjtadt, stängde militären av en kaj. Vägen dit blockerades med militäta lastbilar.
Redan 7 november riktade Ryssland ett anfall med sjöbaserade kryssningsrobotar mot terroristmål. 26 robotar 3M14 ur system ”Kalibr” användes från Kaspiska flottiljens fartyg. Robotarna flög över Iran och Irak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar