Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

måndag 26 januari 2015

26/1 Tyskland slutar leverera vapen till Saudi Arabien

Bilden visar tyska Leopard 2A7 från Krauss-Maffei Wegman
Tysklands har stoppat alla tyska försvarsföretag att leverera vapen till Saudi Arabien. Beslutet togs vid ett möte, 21 januari, i vilket tyska förbundskanslern Angela Merkel deltog och åtta ministrar.
TASS citerar tidningen ”Bild am Sonntag”. Anledningen till beslutet är den ostabila situationen i Främre Orienten. I Berlin är man rädd, att tyska vapen till slut kan falla i händerna på terrorister i regionen. Tyska förbundsrepublikens regering kommenterar inte informationen.
Tidningen skriver även, att under år 2013 godkände förbundsrepubliken vapenleveranser till Saudi Arabien till ett värde om 360 miljoner euro. Tidigare har även förekommit information, att Rijadh tänker köpa fem ubåtar från Berlin till ett värde om 2,5 miljarder euro.
Tyskland är världens tredje största vapenexportör efter USA och Ryssland. Merkels regering har inte en enda gång fått allvarlig kritik för leveranser till regionen, där man systematiskt kränker mänskliga rättigheter. Enligt senaste opinionsundersökningen är 78% av landets medborgare emot vapenförsäljning till Saudi Arabien, skriver ”Bild am Sonntag”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar