Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

torsdag 13 november 2014

USAF-jakt övervakningsflyger i Estland till slutet av veckan

13 nov. 2014
En rote F-16 ur US Air Force [USAF] kommer under torsdag och fredag att genomföra övervakningsflygningar i Estlands luftrum. Detta meddelade vid en presskonferens chefen för estniska flygbasen i Ämari överstelöjtnant Rauno Sirk.
”I samverkan med våra amerikanska partners genomförs flygningar för att bekanta sig med vårt luftrum. Speciellt gäller det området runt det centrala övningsfältet vid Tapa”, - förklarade han. 
De kommenderade F-16-planen tillhör USAF 555-jaktdivision, som är förlagda vid basen Aviano i Italien. Under kommenderingen kommer de att vara förlagda på Ämari.
Sirka säger, att de amerikanska alliansbröderna i modern militär materiel är ett stort bidrag för Estlands luftförsvar. ”Vårt bidrag är flygbasens kvalitetsservice, kraftiga radarstationer samt skickaliga och erfarna flygledare”, - sade han. Flygbaschefen uttryckte förhoppningar om, att ”resultatet blir estniskt-amerikanskt samarbete på hög nivå”.
Estland. Lettland och Litauen har inte tillräckligt flyg för att skydda sitt luftrum. Sedan år 2004, byter var fjärde månad partners inom NATO av varandra. 
Patrulleringen genomförs från litauiska flygbasen Zoknjaj med fyra jaktkärror, men i mars år 2014 beslöt ledningen för alliansen att förstärka missionen till åtta stridsflygkärror, och i april – beslöts dessutom att förlägga flyg vid flygbasen i Ämari. Där finns nu fyra tyska Eurofighter Typhoon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar