Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

onsdag 12 november 2014

12/11 Sjojgu skall skicka ryskt flyg till Mexikanska gulfen

12 nov 2014
Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu tillkännagav att ryskt strategiskt flyg kommer att flyga över Karibiska sjön och Mexikanska gulfen. Dessa flygningar är tänkta som militär träningsflygning.
”I den här situationen måste vi säkerställa militär närvaro i västra Atlanten och östra delen av Stilla havet och farvattnen Karibien och Mexikanska gulfen”, - citerar nyhetsbyrån RIA Novosti Sjojgu från ett möte vid ministeriet. Ministern anmärkte också att strategiska flyget under året markant ökat antalet och längden på flygningarna. Han säger att flygvapnet fortsätter patrullera längs ryska gränser och i Norra Ishavet.
I slutet av förra veckan sade befälhavaren för NATO-styrkorna i Europa, general Philip Breedlove, att ryska flygningar börjat ta en ”mer provokativ karaktär”. Han sade att Rysslands närvaro i det europeiska luftrummet  blivit ”mer ambitiöst, mer komplext organiserat”.
Tidigare har NATO meddelat om ”ovanlig” rysk flygvapenaktivitet 28 och 29 oktober över Östersjön, Nordsjön och Svartahavet. ”Vi ser återkommande ryska flygplan längs vårt luftrum, men denna gång var det ovanligt, då det var många flygplan, och de rörde sig längre än det vi vanligtvis ser”, - citerade nyhetsbyrån Reuters en företrädare för Norges väpnade styrkor.
NATO:s meddelande om närgångna ryska flygplan rörde sig om i huvudsak tunga attackflygplan Su-24, jaktflygplan Su-27 och MiG-31.
Ryska flygvapnets fjärrflyg består av strategiska bombflygplanen Tu-95, Tu-160 och Tu-22, vilka kan bära kärnvapen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar