Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

tisdag 30 september 2014

Brasilianskt hangarfartyg får svenska flygplan


24 sept. 2014
Svenska företaget Saab tillsammans med brasilianska ”Embraer” tänker utveckla en fartygsversion av jaktflygplanet ”Gripen” för Brasiliens hangarfartyg ”Sao Paulo”.
Två svenska delegationer har besökt det brasilianska hangarfartyget ”Sao Paulo” under de senaste två månaderna, skriver Aviation Week. En regeringsdelegationen var ombord i augusti, och i september kom en grupp med ingenjörer och tekniska specialister från det gemensamma företaget ”Saab-Embraer”.
Under samtalen diskuterades frågan om att skapa en fartygsbaserad version av jaktflygplanet ”Gripen”. Hos Saab har man hållit på att utveckla den parallellt med basmodellen JAS 39E/F. År 2013, innan Brasilien tog beslut om att anskaffa ”Gripen”, sade man vid  Saab, sig var beredda att ta emot en beställning även en version för fartygsbasering. Då skulle kostnaden för flygplanet uppgå till 250 miljoner US dollar, och leveranstid – 5 år.
Brasiliens överenskommelsen med Saab inkluderar en punkt, att brasilianska företaget ”Embraer” skall deltaga i utvecklingen av tvåsitsiga versionen av flygplanet JAS 39F. En utveckling ”Gripen M” kan kanske också genomföras tillsammans med ”Embraer”.
”Sao Paulo” – det för detta franska hangarfartyget ”Foch” – sjösattes år 1960, och år 2000 överförd till Brasilien. De nuvarande flygplanen ombord består av flygplan AF-1 ”Sky Hawk”. År 2015 skall enligt planerna fartyget moderniseras, för att förlänga tjänsten till år 2017.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar